Кипърец изгони бременната си българска приятелка на улицата в Лондон

Спасиха я сънародници

Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада благоевградчанка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция be организирана във фейсбук, пише struma.bg.

Действие се развива преди 4 дни - на 21 октомври между 18.00 и 20.00 часа, съобщава struma.bg.

Тогава за пръв път в България стига вестта, че благоевградчанката Ина, е останала на улицата в Лондон 5 дни преди термина за раждане без пари, дрехи, документи и без познати, защото с мъжа си се заселили в Лондон едва това лято.

Съпругът на Ина е кипърец, шеф на банка в английската столица, с 2 къщи и месечен приход над 15 000 паунда, но след семеен скандал той изхвърлил българката заедно с нероденото им дете без пукнато пени в джоба.

Благоевградчанката успяла само да си вземе телефона и се „заселила“ на пейка в един от лондонските паркове. Същия ден благоевградчанката потърсила помощ в полицията, откъдето й казали да се върне, след като роди, за да приберат детето в някое социално заведение, а в българското посолството въобще й отказали помощ.

Това разказала Ина на приятелката си от Сандански, на която успяла да звънне, преди батерията на мобилния й телефон да падне окончателно.

Санданчанката на свой ред позвънила на друг благоевградчанин – Атанас Лазаров.

Момичето се сетило, че Наско има познати в Лондон.

„Бях на събитие, когато ми позвъниха от Сандански, но щом разбрах за какво става дума, отворих лаптопа, написах накратко за какво става дума и помолих приятелите си в Лондон да помогнат, ако могат”, разказва Лазаров. Той позвънил на негов познат - журналист в излизащия в Англия български в. „Будилник“.

„После не можах да повярвам на очите си: за около 1 минута съобщението ми бе разпространено от стотици, на втората минута с мен се свързаха от организацията „БГ мами в Англия“ и едно момче, което предложи да настани нашето момиче в негова къща за гости, включи се и една невероятна пловдивчанка - Кери Копривленска, която откри сметка на Ина и за час в нея бяха събрани 600 паунда. Приблизително 2 часа след съобщението ми вече имаше няколко българи при нашето момиче - добре, че се беше сетило да съобщи в Сандански в кой парк се е подслонила, бяха й занесли храна и дрехи и бяха намерили квартира. Закараха я на преглед при лекар, откъдето дойде радостната вест, че ще роди момченце. В момента нашите хора в Лондон продължават да събират пари за Ина - пресметнали са, че за 6 месеца ще са й необходими около 3000 паунда, след което са се зарекли, че ще й намерят работа. Наеха й дори адвокат - Тереза Краджиан, която по някакво проучване в Лондон е вторият най-добър адвокат в страната, за да може съпругът на Ина да бъде осъден за издръжка. Британски журналисти са открили нашето момиче в квартирата й, защото искат чрез нейния случай да атакуват бездействащата полиция и българското посолство в Лондон. Още не мога да повярвам, че с един пост във Фейсбук и няколко телефонни разговора успяхме така да завъртим машината, че да спасим едно още неродено българско дете”, емоционално обобщава Наско.

Междувременно от „БГ мами в Англия“ вчера съобщиха, че са събрали ужасно много бебешки дрешки и тези, които Ина не използва, ще бъдат предадени на фондация Kids Care Charity на Деси Ламбина, която се занимава с подпомагане на български семейства в английската столица.