Лили отказва да си взима пенсията

200-те лева от държавата отиват за женския метох в Самоков

Напук на славата и постиженията си, пред държавата Лили Иванова е напълно равна с всички останали пенсионери на нейната възраст. Месечната пенсия на певицата в момента надхвърля малко над 200 лева, което е няколко пъти по-малко от определения от държавата таван за пенсиите, пише "Всеки ден".

 Драмата на Лили с месечното й възнаграждение започна през 2008-а година, когато тя реши публично да надеде вой срещу несправедливия начин, по който институциите се отнасят към нея. Тогава Иванова се оплака, че месечно получава едва 70 лева, макар зад гърба си да има хиляди отработени дни и вкарани в държавата милиони от концертна дейност.

 „35 години по комунистическо време пълнех държавната хазна с приходи от концерти. На ден съм имала по 7-8 ангажимента, работех като луда срещу мизерна месечна заплата от 230 лева. След това се оправдаха, че архивът на „Концертна дирекция" бил затрит. Ама когато можеха - лапаха, нали?", разгневи се Иванова.
След реформи в пенсионната система през 2009 г. последва увеличение на пенсиите, което засегна и самата Лили. От 70 лева месечното й държавно възнаграждение стана 96 лева и 47 стотинки. От 2011 г. обаче парите на Иванова са увеличени още веднъж - „за специални заслуги", като крайната сума, която й се полага в момента е малко над 200 лева.

 

Изпълнителката на „Ветрове" обаче не крие, че за нейно щастие, никога през годините не е разчитала на пенсията си да й оправи по какъвто и да е начин финансовото положение. Кубратската легенда отказва да получава държавните пари и е упълномощила жена, която да й взема пенсията всеки месец и да я дарява на женския манастир в Самоков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен