КНСБ подкрепя сформирането на кабинет от широка коалиция

В Стара Загора Пламен Димитров настоя за спешни мерки в енергетиката, Пенсионната система и решение за КТБ

Настояваме за сформирането на стабилен кабинет от максимално широка коалиция. Това обяви на пресконференция в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че е песимист на този момент, но по думите му бъдещото правителство трябва да бъде подкрепено пряко или косвено от повече партии. Пред Бойко Борисов сега има много тежка отговорност, посочи президентът на КНСБ.
Три са неотложните задачи пред бъдещия кабинет-решение за КТБ, спешни мерки в енергетиката и реформи в пенсионната система. Синдикатът настоява да бъде отворена офертата на кандидат-инвеститорите за банката.
България от 18 месеца е в режим на дефлация, която според Министерството на финансите е 1,1. Ако достигне до 2 и над 2, страната ще навлезе дефлационна спирала, от която много трудно ще излезе. Изходът е по-високо потребление, а не рестрикция, изтъкна Пламен Димитров.
Държавната "ТЕЦ Марица-изток 2" е в изключително тежко състояние. В края на септември, тази година, загубите на
електроцентралата са 17 млн.лева, тенденцията е за увеличаване и това се случва за първи път от работата и, посочи лидерът на КНСБ. В писмо на ръководството на електроцентралата до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов е посочено, че приходите от студения резерв до края на септември, тази година, са със 71 млн. 400 хиляди лева по-малко. Загубите от разполагаемата мощност за същия срок са с 14 млн. 900 хил.лв. по-малко, а от електроенергийната система - с 2 милиона по-малко. Ако няма спешни решения, ТЕЦ "Марица-изток 2" ще спре да се разплаща по държавно гарантираните заеми, а енергетиците и миньорите от "Мини Марица-изток" ще решат заедно бъдещите си действия, предупреди президентът на КНСБ.