КНСБ иска поне 15% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Синдикатът е изготвил комплекс от предложения за изменения в Кодекса на труда

С 15 до 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата. Затова ще настоява от синдиката в хода на изготвянето на проекто бюджета за 2015 г.

„Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци, заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи” – това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, на пресконференция във Велико Търново.

„Трябва незабавно да започнем договаряне за работните заплати поради няколко причини. Първо производителността на труда нараства за разлика от разходите за труд, второ след като паднаха ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз заради нивото на заплащането рискуваме да останем без кадри в България, това вече е факт за много професий”, заяви Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ съобщи, че синдикатът вече има изготвен комплекс от предложения за изменения в Кодекса на труда, които касаят заплащането на труда, той обяви, че до две седмици предложенията на КНСБ ще бъдат внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и че очаква от социалните партньори реални решения по тези въпроси.

Предложенията си КНСБ представи и на Националната тристранна конференция заплащането на труда в България, която се проведе в края на месец април 2014 г. Някои от тях са основното към допълнителните възнаграждения да варира в отношение 80 към 20%, както и законът да гарантира 100% изплащане на заработените надници,  а не както до сега 60%. КНСБ предлага още да бъде въведена солидарна отговорност на собствениците на предприятия с всички техни корпоративни активи, това означава ако дадено предприятие стигне до фалит собственикът да отговаря с активите на други свои предприятия или със свои корпоративни банкови влогове, за да се издължи на работниците или служителите си. Заедно с това КНСБ ще настоява за криминализиране на умишленото неплащане на работни заплати.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия