Тайните на милионерите, които никой не знае

Булевард

28-10-2014, 13:37

Снимка:

flickr.com/68751915@N05

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какви са женските тайни?

Тайните на мозъка за по-здрав сън

Парите наистина не растат по дърветата

Повечето хора имат грешна представа за милионерите. Не е задължително те са са алчни, да носят палта от норки и чанти от крокодилска кожа. Вижте няколко неща за милионерите, които може ни не знаете:

1. Повечето милионери не се мислят за богати.

В изследване на Spectrem хора с нетно състояние между 1 и 5 млн. долара са били помолени да се поставят на скала от 0 (беден) до 100 (богат). Средностатистическият отговор бил 63.91. Всъщност тези хора са по-богати от 92% от американците, което означава, че се поставят по-ниско от реалността. Хората с нетно състояние между 5 и 25 млн. долара се поставили средно на 72.14, а всъщност те са част от най-богатия 1% на обществото. В изследване на Fidelity Investments с 1000 домакинства с активи за най-малко 1 млн. долара 42% казват, че не се чувстват богати. Средностатистическото нетно състояние на групата било 3.5 млн. долара. Те обаче казват, че за да се чувстващ богат, ти трябват минимум 7.5 млн. долара.

2. Тайната на успеха са – здрава работа и образование Запитани как са натрупали богатството си, 94% отговарят с „много работа“. Като фактор номер 2 за успеха те посочват образованието (87%). Чак след това идват разумни инвестиции (83%), спестовност (78%) и поемане на рискове (60%). Много, много по-надолу в списъка са: да бъдеш на правилното място в правилното време (40%), късмет (36%), наследство (31%), семейни връзки (8%). Виж още: По колко пари харчат милиардерите на месец? Процентът на милиардерите, които дължат голяма част от парите си на наследство, е паднал на 18%, докато преди рецесията той бе на 25%.

3. Те ползват съвети на експертиПовечето милионери не се считат за големи експерти в инвестирането. Само 1 от всеки 5 се счита за много осведомен по темата. 1 от 5 казва, че нищо не разбират от инвестиране, а мнозинството – 60%, казват, че имат познания, но и имат още доста да учат. Само 1 от всеки 4 милионери казва, че инвестира сам, без помощ и напътствия. ¾ казват, че ползват „съветници“ – 26%, че зависят от съветници (14%) или че ползват съветници за определени случаи (32%) като развод, пенсиониране и др.

4. Милионерите следят финансите си от близо Въпреки че наемат съветници, повечето милионери следят финансите си от близо. Само 40% от милионерите с активи до 1 млн. долара казват, че искат да се занимават с управление на финансите си всеки ден. 51% от милионерите с активи 1-5 млн. долара казват, че искат да се занимават с финансите си всеки ден. 61% от милионерите с активи 5-25 млн. долара казват, че искат да се занимават с финансите си всеки ден. Тоест, колкото са по-богати, толкова по-изкъсо следят финансите си.

5. Богатите изпитват повече задоволство от спестяването, отколкото от харченето
7 от 10 от милионерите с активи над 25 млн. долара казват, че инвестирането и спестяването им дава повече задоволство, отколкото харченето. Изследването на Spectrem показва, че богатите ценят повече преживяванията, отколкото вещите, и харчат най-вече за ваканции и пътувания. 9 от 10 харчат пари и за подобрения по домовете си, но само 8% харчат повече от 25 000 долара на година за това. Диаманти и яхти? Само 4% са похарчили над 10 0090 долара за бижута за година, а 93% казват, че не са дали пари за яхти за последната една година.