Как да паркираме паралелно съвършено всеки път

За щастие, паркирането с една маневра е просто

Общите правила и опитът помагат, но за предпочитане са повторенията, а ако това ви изглежда забавно, вероятно не сте толкова добри, колкото смятате. За щастие, паркирането с една маневра е просто.

1. Спрете колата си пред мястото за паркиране, което сте избрали, така че задната ви броня да се изравни със задната гума на колата до вас. Навийте волана към бордюра докрай.

2. Карайте назад, докато вътрешната ви задна гума се изравни с външната страна на предната кола. Изправете волана и продължете назад.

3. Когато външната задна гума се изравни с линията на предната кола, навийте волана на другата страна.

4. Ако всичко е минало по план, вие сте паркирали без да се ударите. Излезте и се насладете на работата си.

Математически доказано!

Изследване на Университета в Лондон показва точното място, от което се нуждае кола, за да паркира паралелно.

Това зависи от нейния радиус на завиване (r), междуосието й (l), разстоянието от центъра на предното колело до предницата на колата (k) и ширината на колата, зад която паркирате (w). Или може просто да го прецените на око.

Алтернативите

Дръпнете ръчната спирачка – двама братя, с еднакви Мини-та, си поделят рекорда на Гинес за паралелно паркиране с около 13 см. Тайната: прецизен J-образен завой (и няколко провалени опита).

С Натискане на бутон

С електрически волан и сонар някои модерни коли могат да паркират сами. Според компанията Форд „най-голямото оплакване е, че хората не могат да излязат от места, в които колата се е паркирала“.