Ракета на НАСА се взриви при изстрелване (видео)

Избухналите двигатели, престояли в складовете на СССР над 20 години

Ракета носител "Антарес" (Antares), която трябваше да изведе до Международната космическа станция товарния кораб Cygnus с 2.3 тона оборудване и продукти, избухна секунди след старта, предаде 24chasa.bg.

Пострадали няма, щетите са само в района на космодрума на остров Уолопс в щата Вирджиния.

Мисията беше четвъртата на частната компания Orbital Sciences, която има договор с американската аерокосмическа агенция NASA на стойност 2 млрд. долара. Товарите трябваше да се доставят до МКС до 2017 г. и след катастрофата акциите на компанията паднаха с над 15%.

"Антарес" работи с двигатели AJ26, които са модернизирана версия на изобретените по времето на СССР двигатели с течно гориво НК-33. Те са модифицирани от американската компания Aerojet Rocketdyne заедно с инженери от руското дружество "Кузнецов" от Самара.
Двигателят НК-33 е разработен още през 60-те години за полетите до Луната, но през 1974 г. тази програма е закрита и е прекратено серийното им производство.

Около 40 от тези двигатели бяха поръчани в началото на 90-те години от Aerojet, която има договор с Orbital да достави 20 модернизирани варианта за ракетите "Антарес". Вече са доставени 10, два от които са на избухналата тази нощ ракета.

Според руски медии те са били изработени в началото на 70-те години и са престояли в складовете на СССР над 20 години.

От NASA твърдят, че до старта не е имало никакви проблеми. Но през май тази година един от двигателите AJ-26 избухна при тестове в космическия център "Джон Стенис" в Мисисипи. Това принуди Orbital да отложи втората си мисия до МКС с един месец до 13 юли и така и не разкри причините за проблема.