Борисов: Правителство или с РБ, или сами

ГЕРБ и реформаторите имат 90% съвпадение на програмите

Бойко Борисов е готов да внесе кабинет само на ГЕРБ, ако Реформаторският блок откаже да участва в правителство на малцинството. Това обясни в Народното събрание лидерът на ГЕРБ след поредицата от срещи в парламента на председателя на ЕНП Жозеф Дол - първо с представители на ГЕРБ и РБ, и след това поотделно с БСП, АБВ, ДПС. Борисов присъства на всички разговори с политическите сили, предаде БТА.

"Ако имах 121 депутати, нямаше да питам никого, сега имаме 84 и затова, въпреки всичко, което сме си казвали, ако другите партии искат могат да ме подкрепят по тези програми. Моят ангажимент към ЕНП е да внеса кабинет. Ако подпишем с РБ коалиция – внасям това, ако не подпишем, ще внеса само на ГЕРБ", беше категоричен председателят на ГЕРБ.

Борисов не се страхувал, че ще бъде зависим от реформаторите. ГЕРБ и реформаторите са потвърдили пред Дол, че имат почти пълно съвпадение на програмите - над 90 на сто. Борисов гарантира, че ако има кабинет ГЕРБ-РБ, европарите ще бъдат пуснати в пълния им обем.

От думите на лидера на ГЕРБ стана ясно още, че не приема някои от заявените от парламентарната трибуна приоритети на Патриотичния фронт. Става въпрос за въвеждане на тест по български език за шестгодишните, както и насочване на натовски ракети срещу Турция и Гърция, разясни Борисов. Тези опорни точки не отговаряли на евроатлантическата ориентация и щели да ни вкарат в тежък конфликт, а от друга страна са предизвикали негативни реакции на редица европейски дипломати у нас. При тази ситуация предложих или отиваме на избори веднага, или коалиция ГЕРБ-реформатори, и всички отговорни партии, които искат да подкрепят правителството, а не избори, да ни подкрепят по отделните теми, припомни Бойко Борисов.

За ПФ лидерът на ГЕРБ вижда два варианта - "или стоят зад думите на Симеонов и тогава не можем да седнем да подписваме с тях документи, или подкрепят правителство по точките, за които сме се разбрали - ревизия в енергетиката, избор на ДКЕВР с две трети от НС".