Отличават работодатели от региона за етническа толерантност

Животът

30-10-2014, 11:27

Снимка:

http://deita.ru

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

В 14 часа в Областната управа

Работодатели от Пловдив, Стара Загора, Хасково и Пазарджик ще бъдат наградени днес в Града под тепетата за етническа толерантност.

Социална фондация "Инди-Рома 97" и представители на Областната администрация ще връчат наградите на церемония от 14 часа в заседателната зала на Областната управа в Пловдив, съобщи Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на Фондацията.

На церемонията са поканени да присъстват представители на Министерството на труда и социалната политика, Областната управа, Агенция по заетостта, Дирекция "Бюро по труда", неправителствени организации, други институции и медии.

Общо 14 наши фирми и институции са номинирани да получат престижния сертификат с марката "Етнически толерантен работодател". Сред най-заслужилите са шефовете и мениджъри на известни сериозни български фирми, компании и институции.

"Инди-Рома 97" вече регистрира в Патентното ведомство марката "Етнически толерантен работодател", като иновативният социален експеримент е резултат на работата на неправителствената организация по проекта "Етнически толерантен работодател - трансфер на добри практики за равно третиране", който се реализира успешно повече от година, обясни Албена Костадинова.

Тя добави, че проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, а схемата на проекта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се нарича "Без граници".

Наскоро наши експерти представиха в Чехия българска методика за етническа толерантност на работодателите у нас, по време на едноседмично работно посещение в Бърно.

Мащабната кампания цели да се подпомогнат работодателите у нас да третират равнопоставено представителите на етническите малцинства, с акцент върху ромския етнос. Социалният експеримент стана иновативен за България, както от години е в Чехия. Този модел отдавна е патентован в Чешката република от тяхното Министерство на труда, терминът там е популярен като "Приятелски настроен работодател" и по него над 60 работодатели вече са наградени със сертификати там.