Остава в ареста шофорът, предизвикал гонката на Сточна гара

Само по първото обвинение подсъдимият може да лежи от 1 до 10 години

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“, взета по отношение на Орхан Яшаров, срещу когото са повдигнати няколко обвинения от Наказателния кодекс – по чл.342 ал.3 за причиняване на имуществени повреди и телесни вреди, чл. 325 ал.2 – за съпротива срещу орган на властта и по чл.269 ал.1 за употреба на сила спрямо орган на властта. Делото се гледа днес в 10 по молба на подсъдимия, който обжалва мярката си.

 На 19.10.2014 г. в гр. Пловдив при управление на лек автомобил „Мерцедес Е 230” е нарушил правилата за движение, като умишлено е причинил значителни имуществени вреди в размер на 6297 лв. на л.а. „ Опел Астра”, собственост на МВР.

Яшаров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като действието е било съпроводено със съпротива срещу органи на властта – Иван З. и Самуил Х. от Четвърто управление на МВР, изпълняващи служебни задължения по опазване на обществения ред и деянието се отличава с изключителен цинизъм  и дързост.

Според обвинението същият е употребил сила с цел да принуди органи на властта – Иван З. и Самуил Х. от Четвърто управление на МВР да пропуснат нещо по служба  и свързано с работата им – да контролират спазването на правилата за движение – да спрат управляваното от него МПС, за да извършат проверка и да установят административно нарушение.

Съдът реши, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Определението е окончателно и  не подлежи на обжалване.

Орхан Яшаров е с дълго криминално минало и  предишна присъда още като непълнолетен.