Осъдиха холандеца на 4 години затвор за педофилия

Той бе заловен с две 12-годишни момчета от дом за сирачета

Районен съд - Стара Загора осъди на четири години лишаване от свобода холандския гражданин Андреас Хеере Вагенаар за извършените от него блудствени действия спрямо две малолетни деца.

46-годишният мъж бе задържан на 4-ти януари тази година в стая на старозагорски хотел с две 12-годишни момчета. Момчетата са от дом за деца, лишени от родителски грижи и са просили по улиците. Той ги е помислил за бездомни, което го е навело на мисълта, че няма кой да се интересува от тях.

В съдебната зала днес Хеере Вагенаар се призна за виновен по повдигнатите му обвинения и поиска делото да се води по съкратената съдебна процедура.

Съдебният състав под председателството на съдия Димитър Гальов постанови присъдата да бъде изтърпяна в затворническо заведение от закрит тип при първоначален строг режим. От присъдата се приспада времето, в което подсъдимият е бил задържан в следствения арест. Хеере Вагенаар ще трябва да заплати и направените в досъдебното производство разходи за експертизи на стойност 1 647 лева.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 15 дневен срок пред Окръжен съд –Стара Загора. Защитата на чужденеца адвокат Тодор Стефчев заяви, че на този етап не е решил дали да обжалва решението на Районния съд, но бе категоричен, че с подзащитника му ще направят искане, наказанието да бъде изтърпяно в Холандия.