Менда Стоянова: Спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ –ДПС са смешни

Ако направим правителство на малцинството ще търсим широка подкрепа

Спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ –ДПС са смешни. Това каза в парламента народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с взетото вчера от бюджетната комисия на парламента решение за действия по случая КТБ, предаде Агенция „Фокус”.

Стоянова заяви, че на вчерашното заседание на бюджетната комисия приетото решение не е било подкрепено единствено от стана на БПС и Реформаторския блок. 

„Ако ние управляваме с правителство на малцинството , означава, че ще търсим максимално широка подкрепа” , каза още Стоянова. 

Тя допълни ,че ГЕРБ ще търси подкрепа за всяко смислено решение и от БСП, АБВ, РБ, ПФ и от всяка сила, която иска да подкрепи смислени решения за бъдещето на страната. „Ако продължавате да виждате в това една или друга скрита коалиция, толкова по-зле за България”, заяви Стоянова.

По повод взетото вчера решение за действия по случая КТБ, Стоянова заяви, че утре, когато в пленарна зала разглеждат доклада на БНБ, от ГЕРБ ще го допълнят и ще предложат на държавната банка в тридневен срок да представи пред комисията и парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки за макроикономическия ефект и бюджета на държавата. 

„БНБ отказва да изпълни текст в настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения. Затова ние вчера решихме, че след като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни”, обясни Стоянова. 

По думите й, Управителния съвет на БНБ в противоречие на закона е дал указание на квесторите да осчетоводят данните по доклада на одиторските компании, който показва отрицателен капитал в размер на 4,2 млрд. лв.