Оманският фонд с оферта за възстановяване на КТБ

Потенциалните инвеститори са поискали осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми

Оманският фонд официално е подал оферта за оздравяването на КТБ.

Консорциумът на Оманския фонд е един от заинтересованите инвеститори банката да бъде възстановена.

Преди дни стана ясно, че в БНБ се е провела поредната среща с потенциални инвеститори за спасяването на банката на Цветан Василев, на която са присъствали представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp.

Те провели разговори с БНБ за спасяването на КТБ, става ясно от съобщението на Централната банка.

По време на срещата тримата инвеститори са информирали банката, че са водили разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ, който включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.

За целта обаче от потенциалните инвеститори са поискали осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на банката. Това обаче може да стане, само ако самите одитори разрешат, предава БГНЕС.

От БНБ посочват, че са напомнили на тримата кандидати за КТБ, че срокът на специалния надзор изтича на 20 ноември и дотогава трябва да бъдат представени ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани.

Проблемите около КТБ започнаха в края на юни, когато банката беше поставена под специален надзор.

Докладът на одиторите, поканени да ревизират състоянието на банката, показа, че „дупката“ в нея е 4,2 млрд. лв.