Плевнелиев: Трябват спешни реформи в сектор „Енергетика”

По думите му, енергийният регулатор е политически зависим

Реформата в сектор „Енергетика” не може да бъде отлагана повече. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с австрийския президент Хайнц Фишър, предаде „Фокус“.

„Ще имаме 5 правителства в последните 2 години. Много се надявам петото да бъде избрано в следващите няколко седмици. Това е знак за нестабилност, но ако политиците наистина се обединят и успеем да излезем на по-високо ниво на стабилност, България има силен потенциал за много повече инвестиции и икономически ръст”, прогнозира Плевнелиев.

„Вярвам, че правителството ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора. Всяка една от тези реформи ще подкрепи българските институции“, заяви президентът. По думите му, енергийният регулатор е политически зависим и в България в последните 10 години нямаме честен дебат за българската енергетика и нейните приоритети. 

„Енергийният борд събира всички на една маса. Те говорят честно за енергийните проблеми и търсят решението им. Когато се работи тъмно и на парче, се получава този резултат, който имаме в момента”, алармира Плевнелиев.

Той допълни че по отношение на „Южен поток“, ЕК и българското правителство работят заедно. Президентът уточни, че проектът ще бъде изграден на базата на европейските правила. 

„Нека и руската страна започне да преговаря с ЕК. България сама не може да реши точно този проблем. Готови сме да работим за това. Много разчитаме и на сътрудничеството на руските партньори. България е готова да изгради „Южен поток“, на база на зелената светлина, която ще ни даде ЕК“, каза още Росен Плевнелиев.