Апелативният съд отново отложи делото на Валентин Димитров

На първа инстанция Вальо Топлото бе осъден на три години затвор

Софийският апелативен съд ще се произнесе утре - 31 октомври, по делото за безстопанственост срещу ексшефът на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров (Вальо Топлото).

Припомняме, на първа инстанция Димитров бе осъден на три години затвор по това обвинение и оправдан по обвинение за сключване на договори, нанесли щети на "Топлофикация".

Софийски градски съд (СГС) тогава оправда бившите членове на Съвета на директорите. Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцов, Георги Ненков и Иванка Диловска бяха обвинени само за сключените договори с фирми за събиране на вземания.

Топлото беше осъден по обвинението, че е направил представителни разходи в голям размер, както и че сключил договори с фирми за реклама, които са неизгодни за дружеството.

Днес съдът изслуша пледоариите на страните по делото и предостави на обвиняемите възможност за „последна дума".

Прокуратурата настоява апелативните съдии да отменят оправдателната част от присъдата на Софийски градски съд (СГС) и да признае вината на подсъдимите в цялост.

Според държавното обвинение подсъдимите членове на съвета на директорите, начело с изпълнителния директор, Валентин Димитров, са взели решение за сключване на три неизгодни договора с фирми, извършващи събиране на вземания от длъжници.

Прокурорът изтъкна, че служителите са имали възможност да извършват вземанията на нередовните клиенти на "Топлофикация", без да е наложителна намесата на външните фирми. Всеки един от членовете на Съвета на директорите е допуснал да се стигне до заплащане на възнаграждения без основание, смята още държавното обвинение.

Вальо Топлото е подсъдим за безстопанственост, като според обвинението, той е допуснал големи суми да бъдат изхарчени неправомерно за рекламни материали, скъпи храни и вещи ,както и за развлечение. Парите били отчетени като представителни разходи.

Димитров опита да обори обвинението на прокуратурата относно трите неизгодни договора. Не е вярно, по думите му, че служителите на "Топлофикация" са можели да се справят със събирането на вземанията без намесата на фирмите.

Защитата на Димитров - адвокат Дудулевски, определи обвинението като недоказано от обективна и субективна страна. Няма доказателства за точната стойност на разпиляното имущество според него. Според защитата първичните счетоводни фактури са с десет пъти по-малко от имуществото, което се твърди, че е разпиляно.

Адвокат Дудулевски отново подчерта, че ако оригиналните фактури бяха представени пред съда, щеше да се изясни за кои структурни звена са били купувани стоките и от кого са били заявявани. Той настоя САС да отмени изцяло присъдата, постановена от СГС и да признае Валентин Димитров за невинен.

Няма как едно дружество според ВальоТоплото да има 0% разходи. Той бе категоричен, че не е ползвал "Шел"-карти, издадени на колите на "Топлофикация", за да зареждат гориво.

Дружеството е разполагало с товарен автомобил "Рено", който обаче бил зачислен на почивната им база в Приморско.

Димитров оправда изразходваното гориво от камиончето с това, че с него зареждали ресторанта и карали бельото до пералня. Разходите за театър и концерти пък били правени по списък. Парите, похарчени за лекарства, Вальо-Топлото обясни с четирите медицински кабинета в "Топлофикация", както и с т.нар. "точки за първа помощ" във всички отдели.

В инкриминирания период оборотът на "Топлофикация" бил в размер на 875 млн.лв, стана ясно още от обясненията му пред Темида.

Димитров не пропусна да оправдае и разходите за командировките си в Приморско. Ексшефът не ползвал автомобил на дружеството, нито пък зареждал гориво за сметка на "Топлофикация". Единствените излишни разходи били за една вечеря с кмета на Приморско и за срещата на Българската браншова камара на енергетиците, където посрещнал над 100 души гости. Защо командировките да са престъпление, недоумява Димитров.

Останалите подсъдими и адвокатите им настояха апелативните съдии да потвърдят оправдателните им присъди от СГС. Утре в 14.00 ч. САС ще се произнесе окончателно.