Стара Загора почита народните будители

Тържествен ритуал, литургия и изложби предвижда програмата

Тържественият общоградски ритуал по повод 1 ноември – Ден на народните будители, ще се състои в Стара Загора днес от 11.00 ч., пред паметника на митрополит Методий Кусев в едноименния парк. Ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отдадена почит към паметта на българските просветни дейци и революционери.

От 09.00 ч. в храм „Св. Теодор Тирон" ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев.

По повод Деня на будителите на ІV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей - Стара Загора е открита веществено-документална изложба по повод 110 г. от смъртта на поп Минчо Кънчев. Показани са знамето на революционния комитет, личното му оръжие – хладно и огнестрелно, негови богослужебни книги и акварелна рисунка, както и оригиналните документи (диарбекирските спомени, писма и паметни бележки, писани от поп Минчо), съхранявани във фонда на Държавен архив – Стара Загора. Изложбата ще бъде експонирана до края на годината.

В програмата на общината е включена и художествената изложба „Родът Мандови в българското изобразително изкуство", която беше открита на 28.10.2014 г.в Градската художествена галерия в Стара Загора.

Снощи в Музея на религиите се откри пътуващата изложба „Борис – Михаил Покръстител – духът и волята на България", посветена на 1150 г. от покръстването на българите (864 г.) Тогава ще бъде официалното връчване на плакет „Анастасия Тошева" на носителите на приза за принос в развитието на образованието и науката в община Стара Загора за 2014 г.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.