Пътуваща изложба за княз Борис гостува в Музея на религиите

Тя ще остане в Стара Загора до края на годината

От 17.00 ч. днес в Музея на религиите в Стара Загора ще бъде представена пътуващата изложба „Борис-Михаил покръстител. Духът и волята на България".
Изложбата се организира по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет". Тя е посветена на 1150 г. от кръщението на Борис I и приемането на християнството за официална религия в България (864 г.)".

Изложбата проследява мащаба и значимостта на културно-политическата реформа на княз Борис-Михаил, останал в българската църковна традиция и историческа памет като "светият цар", дал на своя народ светлината на вярата и просвещението.

Специално внимание в експозицията е отделено на дейността на книжовните центрове Плиска, Преслав и Охрид, както и на "българското културно излъчване" през Средновековието и формиращото влияние на българската азбука кирилицата за развитието на националните литератури на съседните ни народи.

Автор на изложбата е проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", реализира се със съдействието на Института за литература при БАН и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Тя ще бъде експонирана до края на годината.

По време на откриването ще бъде връчен официално плакет „Анастасия Тошева" за принос в развитието на образованието и науката в община Стара Загора за 2014 г.