Девствена поетеса брани честта си в съда, обидили я на "мома"

Животът

31-10-2014, 08:40

Снимка:

Под тепето

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

39-годишна поетеса си извади документ за девственост

Пловдивският съд - арена на драматичен сюжет след скандал в литературен клуб

Поетесата Албена Хинкова търси справедливост в Районния съд в Пловдив, за да се докаже, че 39 години е запазила целомъдрието си. До безпрецедентото дело се стигна, след като неин колега, писателят Николай Славов я нарекъл “Мома, ама не съвсем…” на събиране на литерататурното студио “Младост” в града. Делото се гледа при закрити врата, за да не стават достояние интимни подробности от живота на пострадалата поетеса.

Девствената поетеса Хинкова иска обезщетение от 3000 лева за нанесената обида. Като веществено доказателство по делото тя е приложила медицинско свидетелство, с което доказва, че не е имала интимни контакти с мъже.

“Всички линии са преминати, за съжаление, за съжаление… След всички афтършопове, изразяващи се в публикации и коментари към тях, аз не мога да простя на господин Славов и ако му простя, не бих могла с чиста съвест да застана пред гроба на майка си. В събота е Задушница. Категорично казвам: не мога да простя!”, заяви пред съда поетесата.

Писателят е учуден от острата реакция на Албена Хинкова. Той смята, че при образното си изказване е използвал метафора, свързана с фолклора.

“Кажи, бе моме, макар, че ти въобще не си мома, но това всъщност няма значение… Намерението за обида е фикция и ако такова съществува, то е само в съзнанието на госпожа Хинкова. Извън това няма обида” – каза Николай Славов.

В защита на обвиняемия на делото присъства и Милена Стоянова, също член на литературното студио “Младост”. Според нея липсата на клуб е причина за драматичните събития след метафоричните думи на Славов:

“Такива пререкания се получават и други пъти, тъй като нямаме зала, в която да се събираме. Ходим в едно заведение, което е нещо между изба, бар, закусвалня, гостилница и каквото пожелаете друго.”

Следващото заседание на съда през декември ще реши дали поетесата Хинкова ще получи обещетение за накърнената си гордост, или само извинение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен