Акарите ни изяждат

Гадините обсебват жилищата, живеят от мъртвата ни кожа

Акарите, с които е бъкан всеки дом, ни изяждат. С настъпването на есента и зимата натрупването им в апартаментите се увеличава, тъй като прозорците са затворени и няма добра вентилация. Акарите са микроскопични паякообразни същества, които живеят почти навсякъде в жилището ни - в прахта по мебелите, в леглата и дрехите. Тези организми се хранят с мъртвите клетки на кожата на хората и домашните любимци, пише "Всеки ден".

 В същото време, според всички съвременни изследвания, акарите са причинител номер едно на алергии при хората. Те могат да доведат и до конюнктивит, обриви по кожата, кихане и кашлица и много други. Въпреки, че на практика е невъзможно напълно да се отървете от тях, най-добрият начин за борба е като се контролира популацията им, съветват специалистите.

 Първо трябва да се намерят „горещите точки", където акарите са най-много. Обикновето те се загнезват в матрака и възглавниците. Леглото е рай за акарите, поради количеството на мъртвата кожа, която се отделя от нас докато спим. Голяма концентрация на гадините има и по столовете и диваните, тъй като почти всеки прекарва доста време в гледане на телевизия. Умрелите кожни клетки, които по естествен път се отделят от тялото, подхранват популацията им.

 Ако имате много килими в дома си, това със сигурност е другата „гореща точка" за микроскопичните паякообразни същества. За разлика от голите подове, настилките са капан за повече прах, мръсотия и други частици, в които акарите процъфтяват.

 Пердетата и тапетите са „благоприятна среда" за гадините. Въпреки, че разкрасяват дома ни, завесите събират много прах, което ги прави добра хранилка за малките причинители на алергии. Благодатни за популацията им са и плюшените играчки. Това обаче е много опасно за малките деца, за които играчките са част от ежедневието.

 Специалистите съветват да чистим редовно жилищата си, а килимите и завивките задължително да се тупат. Добре е и тапетите да се сменят по-често, а най-добре изобщо да не слагаме такива.