Избрани Новини
Бракуваха осем тона опасен фалшив оцет
31-10-2014, 10:29
Снимка:flickr.com
Автор:Илия Калчев
Още по Темата:Храните със звезди като хотелите
Габровски инспектори по храните проверяваха мандрите в областта
Ударни проверки за качеството на храните в Банско и Добринище
Преди при акция в Пловдив бяха заловени 150 литра разредена оцетна киселина
Българската агенцията по безопасност на храните е бракувала осем тона фалшив оцет, а едно предприятие е било затворено, съобщи изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов.
Той посочи, че става въпрос за химичен оцет, който може да бъде изключително опасен за здравето, предава БНР.
Проблемът с химичния оцет или т. нар. разредена оцетна киселина Е 260 и получения по биологичен път, е в липсата на бактерицидно действие на химичния разтвор, поради което се развалят туршиите.
Освен грубо нарушение на закона, оцетната киселина е много опасна, тъй като при определена концентрация може да реже месо.
При полицейската акция в Пловдив преди дни бяха конфискувани 150 литра фалшив оцет, произведени от пазарджишка фирма.
Топ Новини