Ако не ви върви – носете ярко червено!


Значението на червения цвят може да ви разкрие как да го използвате, за да се чувства по-добре – физически и емоционално
Има много значения на червения цвят – от амбиция и страст до гняв и борбеност
Червеното е цветът на енергията, страстта и действието. Топъл и позитивен цвят, свързан с повечето физически дейности и волята ни за оцеляване.
Излъчва силна и мощна мъжка енергия, възбужда емоциите и ни мотивира да действаме и да не се отказваме.
Тези, които са срамежливи и нямат воля, трябва да носят и гледат червен цвят, за да стана по-решителни и амбициозни, този цвят дава решителност и помага за развиването на лидерските способности.
Тъй като червеното е цветът на физическата активност, контактът с този цвят събужда физическата ни сила и ни окрилява. Това е и цветът на страстта и стимулира развитието й и задълбочаването й.
От друга страна може да предизвика появата на гняв и желание за отмъщение.
Най-често използваният цвят за изразяване на любов, въпреки че червеното е израз по-скоро на сексуалната енергия, отколкото на любовта. Цветът на любовта е розовото.
Червеното стимулира апетита и често пъти се използва в интериора на кухнята и приборите за хранене, както и в интериора на ресторантите. (Синьото е цветът, който намалява апетита – ако искате да отслабнете, декорирайте кухнята си в синьо и се хранете в сини чинии.)
Прекаляването с червения цвят в интериора може да предизвика раздразнителност, агресия и бепричинен гняв.
Ако липсва изцяло, ставаме прекалено внимателни, манипулативни истрахливи.
В източните култури, като например в Китай, червеното е цвят, който носи добър късмет. Въпреки че времената се променят и много булки в Китай вече носят бял, традиционният цвят за булчинските рокли е бил червеният.
Ако червеното е любимият ви цвят, то това говори много личността ви. Хората, които обичат червено са екстроверти, уверени и оптимисти, имат силно развит инстинкт за оцеляване, обичат да са център на вниманието. Амбициозни и целеустремени, любителите на червеното са пионери и изобретатели, които не се страхуват да преследват мечтите си. Не обичат да отлагат и работят здраво, за да постигнат целите си.

Червеното представя:
Енергия: ускорява пулса и повишава кръвното налягане, повишава адреналина
Действие: нуждата от движения и действия
Желание: свързан е с физическите желания
Страст: както позитивна под формата на любов, така и негативна – гняв
Червеното има няколко нюанса, които също имат своето значение:
Кестеняво червено – означава контролирани и по-внимателен действие. Тя е малко по-мек от бордо и не толкова драматично, колкото ярко червеното.
Бургунсдко червено – изразява сложни и сериозни емоции, по-малко енергия от ярко червеното. Контролирана емоция, амбиция за действие, предпочитан цвят от заможните хора.
Пурпурно червено – нюанс на червеното със син оттенък, показва решимост за успех, но без агресия, нежна чувственост.
Алено червено – богатство и яркост, благодарение на оранжевия оттенък, ентусиазъм и любов към живота, съдържа нотка неподчинение.