Казанлъшкият вестник "Искра" отпразнува 90-годишнина

Това е най-дълголетното общинско издание, в него е писал Чудомир

90 години от създаването си отбеляза казанлъшкият вестник „Искра”. Сред гостите на тържеството бяха зам.-кметовете Лили Цонкова и Даниела Коева, секретарят на община Казанлък Ваня Иванова, общественият посредник Гинка Щерева, бизнес-партньори, рекламодатели, дългогодишни сътрудници на вестника, приятели.

От името на общинското ръководство към екипа на вестника бе прочетен поздравителен адрес, в който бе отразен приносът на изданието през годините в обективното отразяване на живота в общината и пожелание за бъдещи успехи. С плакет и сертификат бяха отличени дългогодишни сътрудници на вестник „Искра”.

Вестник „Искра” е създаден през 1924 година, първият му брой излиза на 1 юни същата година. Негов създател е учителят Петър Топузов. Това е общинският вестник с най-дълга история в периодичния печат на България.

Вестникът излиза в продължение на 90 години без прекъсване от създаването си до днес. Сред множеството автори списвали вестника са и Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Теню Пиндарев, Христо Славейков, Стефан Фурнаджиев и много други казанлъшки творци - писатели, поети, художници, карикатуристи.

В момента вестникът се издава от общинско дружество „Казанлъшка Искра”.

„Вестник“ Искра“, отдавна желан вестник, ще се труди да съдейства за щастливото бъдеще на Казанлъшката околия, като ще даде възможност да се подигат и изучат жизнени местни, културни и стопански въпроси. Дълг на всеки казанлъчанин е да се грижи за подобрение и разпространение на Казанлъшка Искра. Всеки интелигентен казанлъчанин трябва да бъде неин абонат, неин сътрудник или поне кореспондент!”, така създателят на „Искра” Петър Топузов преди 90 години формулира духовната връзка между вестника и казанлъчани.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен