Над 3 млн. лв. са щетите от пороите по южното черноморие

Бедственото положение в Бургас е отменено, но щетите са големи

Над 3 млн. лв. са щетите, които поройните дъждове нанесоха по южното черноморие. Само в община Бургас разрушенията след последното наводнение се изчисляват на 1.3 млн. лв. Още толкова бяха щетите при предишния потоп, който заля града преди повече от месец. Последните порои нанесоха огромни поражения и в община Приморско, която тази година бе наводнена три пъти. Последните щети там се изчисляват за около 1.5 млн лв.
При предишния потоп община Приморско даде от бюджета си над 500 000 лв.
Бедственото положение в Бургас бе отменено в четвъртък, но щетите тепърва ще се отстраняват.
Извънредната ситуация след потопа продължи точно пет дни, след като миналата събота града и околностите бяха залети от поредните порои. Прогнозите сочат, че в близките дни нови валежи не се очакват. Според синоптиците началото на ноември ще е топло за сезона и сухо.
В Бургас и региона се работи активно за възстановяването от бурята.
Екипите на общината почистват от края на миналата седмица пътища и квартали. Аварийни групи и доброволци почистват канавки и дерета от паднали дървета. На много места има свлечени земни маси от пороите. Тече подмяна на повредени улични лампи и инфраструктурата.
Всеки момент ще започне и отстраняване на щетите на остров „Св. Анастасия”, който също пострада. Според резултатите от огледа там бурята и 7-метровите вълни са унищожили пейки, алеи и декори. Пострадали са също и покривите на сградите на острова.