Валери Димитров: Наказателната отговорност за необезпечени кредити блокираше кредитирането

Този законопроект беше внесен като изпълнение в част от предизборната програма на НДСВ, заяви ексшефът на Сметната палата

Искам да обясня глупостта, която изтърси Осман Октай. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров, който днес по-рано бе обвинен от Осман Октай от ДПС, че освободил банкерите от наказателна отговорност за дадени необезпечени кредити и по този начин сега оневинявал банкерите от КТБ.  

Този законопроект беше внесен като изпълнение в част от предизборната програма на НДСВ, приет със съгласие от цялата парламентарна група, обясни Димитров.

Манипулативно се изкарва една стенограма от правната комисия, добре е да се види стенограмата и от дебатите в пленарна зала. Там се излагат аргументите за отмяната на тази разпоредба, изрично подчерта Димитров.

Това е глупав състав в НК, който блокираше цялото банково кредитиране, защото банкерите не смееха да кредитират необезпечено, така и този законопроект беше подкрепен от Централната банка и от цялата банкова общност, отбеляза още той.

Попитайте Централната банка и Асоциацията на търговските банки дали искат да се въведе наказателна отговорност за необезпечените кредити, настоя Валери Димитров, който обясни, че в други държави също няма такава наказателна отговорност.

Това е било изпълнение на предизборен ангажимент. Той е записан в програмата на НДСВ. В изпълнение на тази програма. Отпадането на наказателната отговорност беше изключително полезна, подчерта изрични той.