Осман Октай: Тепърва ще се вдигне цената на Пеевски в ДПС

ДПС за пръв път се оказа в тежка изолация и конфликт с всички останали политически формации, смята бившият зам.-председател на партията

„Делян Пеевски изпълнява ключова роля в изборните резултати на ДПС и във финансовите потоци, които се организират около обръчите на Доган. При условие, че ДПС е в такава изолация, тепърва ще се вдигне цената на Делян Пеевски, за разлика от онова време, когато говорех и мислех, че те наистина ще намерят сили да се дистанцират от него“, коментира пред БНР бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

„ДПС за пръв път се оказа в тежка изолация и конфликт с всички останали политически формации в парламента и тази изолация ги изнервя много сериозно“, каза още Октай.

„Лошото е, че те, вместо да вземат поуки, както заявиха още на предишната им Национална конференция при избирането на Лютви Местан за председател, още тогава се оплакаха от сатанизиране на образа на ДПС и че те са една партия, която ще си вземе поуки. Видно е от изявленията и от трибуната на парламента вчера на Лютви Местан, пълно с размахване на пръст, че те са, видите ли, единствената проевропейска, единствената демократична партия в България. Говорене по този начин не работи в тяхна полза“, посочи той.

„Без да е част от ръководството на ДПС, Делян Пеевски стои на първия ред и демонстрира силното си влияние върху парламентарната група. Той е точно между народните представители от ДПС и тези от БСП“, сподели Октай впечатленията си от първото заседание на 43-ото НС.

„Очаквам разследващите, ако действително имат сериозни намерения, да публикуват първо тези фирми, за които се говори, че са източили милиарди необезпечени кредити (от КТБ) и след това да се разгледат тези фирми на кои фирми и на кои физически лица са предоставяли парични заеми. Всичко това ще води до много мръсни, скандални финансови потоци, към партийни централи, към ангажиране с държавните власти, със службите за сигурност, с прокуратура, със съдебната власт“, отбеляза бившият зам.-председател.

„ДПС много добре знаят, че са в общия кюп на тази мръсотия и разчитат на това всички да се скрият и заедно с тях да се скрият и тези потоци към тях“.

Според Октай няма да станат известни всички намесени в скандала политически лица, както не са станали известни и при кризата от 1996-97 г.

„Не е в стила на Бойко Борисов да работи и да разчита, че ще получава подкрепа от различни посоки ден за ден. В момента той разчита на отказ на Реформаторите да сключат коалиционно споразумение, за да хвърли бялата кърпа с оправданието, че е направил всичко възможно и да се търси вариант за предсрочни избори“, коментира Октай.