От понеделник: Паркирането в Капана само с пропуски!

Мисия Пловдив

02-11-2014, 15:25

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Забраната важи от 8.30 до 17.30 часа в работните дни

От понеделник, 3 ноември, в квартал „Капана“ се въвежда особен режим на паркирането, наречен „зелена зона“. Според решението на Общинския съвет забраната за спиране влиза в сила от 1 ноември. Но тъй като тази дата съвпада със събота и неделя, а времето за ограничено паркиране съвпада със синя зона, новият режим на практика ще действа от първия ден на следващата седмица, обяснява зам.кмета на Пловдив инж. Александър Държиков от страниците на Марица.
В събота зелената зона ще бъде обозначена с всички необходими знаци. В квартала ще могат да паркират само автомобили, които имат пропуски. Това са големи зелени талони, които вече се издават. До този момент са подписани 50 молби, вероятно ще има и други. Коли без пропуски няма да имат право да паркират на територията на квартал „Капана“ от 8.30 до 17.30 часа в работните дни.
Режима ще контролират Общинска полиция и Общинска охрана. В първите два-три дни към граждани, които не спазват новите правила, ще се отправят предупреждения, въпреки че сме ги разгласили много отдавна.След това  всички, които нямат пропуски, но спират в забранената зона, като нарушават съответните пътни знаци, ще бъдат санкционирани. Общинският паркинг до Халите се запазва.
Зелената зона обхваща ул.  „Железарска“, „Йоаким Груев“, ул. „Ж. Кюри“ до пресечката с „Кн. Богориди“ и ул. „Веркович“. Пропуските са валидни за цялата територия на квартала, а не само както е в синята зона, където с пропуск може да се спира само според адресната регистрация.
Във всички останали часове извън 8,30-17,30 часа в „Капана“ може да се спира, а също така през целия ден в почивните и празнични дни. Има достатъчно време за зареждане на търговските обекти, както и за обслужване на домакинствата. Ако по-нататък преценим, че трябва да се разшири часовото време на зелената зона, ще удължим часовия диапазон.
Целта на новата организация на движението е в квартала да има ред. Виждаме, че в „Капана“ има улици, които се ползват за безплатен паркинг и дори не могат да се ползват за преминаване. Паркира се в три редици, включително на тротоарите. Искаме кварталът да придобие добър облик и да стане зона с културни мероприятия, привлекателна за гражданите. С тази цел се разширява пешеходната зона и съм сигурен, че пловдивчани и гости на Пловдив ще бъдат удовлетворени от това, което правим.