ГЕРБ са склонни да подкрепят и Радан Кънев за премиер

Политика

02-11-2014, 13:44

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов: Ако не стигнем до споразумение, връщаме мандата в сряда и отиваме на избори

Бойко Борисов: Можем да се обединим около ценностите, които ни сплотяват като нация

ГЕРБ и Реформаторският блок на поредна двустранна среща

Консултациите ГЕРБ -Реформаторски блок: Разделят на три мегаминистерство, умуват за шеф на администрацията

Румен Петков: ГЕРБ няма проблем с мнозинството, а с неговата политическа легитимност

ГЕРБ и Реформаторският блок на нови съвещания за евентуалния общ кабинет

Бойко Борисов се хванал за главата от претенциите на патриоти и реформатори

Борисов пред "Труд": Диалогичен съм, ще изчакам Реформаторите да вземат решение

Лукарски и любовницата му искат правителство, Костов, Радан и компания се дърпат! Борисов се е хванал за главата!

Борисов: Преговорите с Реформаторския блок продължават денонощно

В случай, че двете формации не успеят да се договорят, Борисов дори изрази готовност да върне мандата за съставяне на правителство

ГЕРБ са склонни да подкрепят правителство с премиер Радан Кънев, стана ясно от думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, цитиран от News.bg.

И днес победителите от парламентарните избори ГЕРБ сядат на масата, за да продължат дългия процес на преговари за съставянето на бъдещия на кабинет. Традиционно за последните дни, партията на Бойко Борисов е представена от Томислав Дончев и Румяна Бъчварова.

"Освен титулярния вариант за правителство с премиер Бойко Борисов, ако има несъгласие за позиции в кабинета и персоналния състав, сме готови и на други варианти, включително да подкрепим правителство с премиер г-н Кънев", заяви Дончев на влизане в залата, определена за срещата.

Другият вариант, по думите му, е нови избори.

Дончев заяви, че от ГЕРБ очакват съгласие по коалиционното споразумение, както и че все още е твърде рано да се коментира персоналния състав на правителството.

Румяна Бъчварова от своя страна сподели, че ГЕРБ са притеснени от това, че преговорите са се проточили много дълго.

В Народното събрание от Реформаторите дойдоха Петър Москов, Меглена Кунева , Корман Исмаилов и Божидар Лукарски. По-късно и почти незабелязан се присъедини и Радан Кънев.

Припомняме, че на днешната си среща се очаква ГЕРБ и Реофрматорският блок да финализират текст на коалиционно споразумение. Те трябва да разпишат и програмните приоритети, по които ще работи следващото правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

Вчера двете формации размишляваха поотделно върху предложенията си за политическото бъдеще на страната, а от партийните централи запазиха пълно мълчание за това накъде вървят идеите им.

В петък ГЕРБ бяха представени от Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, а Реформаторите - от Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски. След срещата им Дончев обяви, че ГЕРБ замразява подготовката на коалиционно споразумение, докато Реформаторите на изложат вижданията си за структурата на Министерския съвет, неговите отговорности и най-вече - хората, които ще заемат министерските кресла.

Към петъчния ден, по думите на Томислав Дончев, ГЕРБ били готови да предложат текст на програмата, върху която да стъпи и коалиционното споразумение. На Реформаторския блок обаче му трябвало още време. Стана ясно още, че партията на Бойко Борисов иска пропорционално участие във властта на двете формации, за да може бъдещият кабинет да взима консенсусни решения.

Крайният срок, който ГЕРБ и РБ определиха за представяне на общата управленска програма, е понеделник.

Към петък различията, останали във вижданията на двете формации, бяха в икономическия сектор и по-конкретно частта с обществените поръчки. ГЕРБ и Реформаторите са разговаряли още за образованието, сливането на НАП с Агенция "Митници" и др.

Лидерът на ГЕРБ и вероятно бъдещ премиер, обаче исказа своя песимизъм за съставянето на правителство. Причина за него били сигналите, идващи откъм Реформаторите. В петък Борисов постави срока до понеделник, когато според него трябва да се вземе решението за следващия кабинет. Той за пореден път заяви, че ще седне на масата за преговори тогава, когато има върху какво да сложи подписа си.

В случай, че двете формации не успеят да се договорят, Борисов дори изрази готовност да върне мандата за съставяне на правителство, който президентът Плевнелиев ще му връчи.