Готви се сливане на агенция „Митници“ и НАП?

От Министерството на финансите отрекоха информацията

Предвижда се агенция „Митници“ и НАП да се слият в една обща Единна приходна агенция, съобщава „24 часа“. Митничарските синдикати заплашиха с протести заради сливането, но въпреки това работата по мегаагенцията продължава.ю, твърди изданието.

Според проекта мегаагенцията ще заработи от 1 януари 2015 г. Тя ще събира всички приходи - мита, ДДС, акцизи, подоходни и корпоративни данъци, осигурителни вноски, а също и определени със закон частни държавни вземания.Предвидено е, че някои функции могат да бъдат възлагани на частни структури.Митничарите ще бъдат преназначени като данъчни, но преди това и в двете агенции ще има съкращения. Заплатите и бонусите ще бъдат изравнени. Предвидено е сливането да стане на два етапа. При първия единната агенция ще се ръководи от Съвет за управление на проекта. В него ще влязат финансовият министър, заместникът му по приходите и шефове - на НАП и митниците. След приключването му мегаагенцията ще се ръководи от един началник. Дотогава работни групи ще разработват организационната структура, правилата за преназначаване, както и сливането на двете информационни системи. Концепцията предвижда запазването на мобилните митнически екипи.

Проектът предвижда на бъдещите служители на мегаагенцията да бъдат забранени всякакви стопански и други дейности, извън преподавателски. Ще има и нови правила, по които ще се взаимодейства с ДАНС, както и за проверка на всеки служител за достъп до класифицирана информация.

От Министерство на финансите категорично отрекоха да се готви сливане на НАП и Митниците. 

„Министерство на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“. Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация с всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ. Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни“, отговориха официално от министерството след появилите се в пресата информации за готвеното сливане.