Адвокати крадат от покойници

Мафия взима имоти и земи с фалшиво пълномощно

Адвокати крадат имоти и земи от мъртви хора. За най-новата кражба сигнализираха бивши полицаи пред „Всеки ден". Същата схема се прилага и при социалнослаби хора. В измамата участват поне пет души. Имотите и земите се продават веднага след смъртта на хората, а парите се делят между участниците в групата.

 Обикновени жертви на измамата стават починали самотници с апартаменти. Схемата се разиграва както в големите, така и в малките градове. Юристите използват фалшиви документи, за да придобият чуждата собственост. Измамниците имат купища празни бланки на различни видове документи, нотариални кочани с печати на нотариуси, празни бланки за дипломи за завършено висше образование и множество лични данни. Обикновено адвокатите имат достъп до голямо количество информация, съвестните обаче не злоупотребяват с нея. Те разполагат и с печати на почти всички институции в страната, така че изготвянето на фалшивите сделки не е трудно, пише "Всеки ден".

 Тежката част от работата обаче е намирането на починали самотници, които нямат наследници, но разполагат с имоти. Затова мошениците първо намират подставени лица от съответния град, които да бъдат използвани за сделките. На тях им се осигурява квартира в даденото населено място, както и добро заплащане по време на престоя им. Обикновено „проучвателната група" се състои от няколко души.

 След като установят, че покойниците нямат живи наследници, други подставени лица, забъркани в престъпната схема, стават „внезапно техни появили се роднини". На тях без проблем се издава удостоверение за наследници. С него вече адвокатите може да се разпореждат с имуществото на починалия и да сключват сделки по продажба на жилища и земи. С получените документи, както и с удостоверението за наследници, се отива при нотариус, където имотите се прехвърлят без проблем.

 „Наследството" се продава на някой от членовете на бандата. След това се продава възможно най-бързо, за да не се усетят органите на реда и да разследват. Така в рамките на 6-7 месеца цялата операция приключва и всички следи са заметени. Според ченгета престъпната схема се осъществява от 5-6 корумпирани адвокати в София, двама от Пловдив и по един в Русе и Варна.

 Най-лесно ставала далаверата със земи по селата. След това обикновено те се продават много бързо на големите арендатори. Същата схема се прилага и при социалнослаби хора, които живеят сами и лесно могат да бъдат измамени.