Животът поскъпва с 10 лева на човек месечно

Един човек се нуждае от 561,28 лв. на месец

С близо 10 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от 4-членно домакинство през зимните месеци. Това прогнозира Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, пише "Преса".

Основната причина е отражението на повишената цена на тока с 9,9% от 1 октомври върху стойността на останалите стоки и услуги.

Сега за живот без лукс на един човек са нужни 561,28 лв. на месец или 2245 лв. на семейство от двама възрастни и две деца, сочат сметките на ИССИ. Очаква се през първото тримесечие на 2015 г. сумите да набъбнат с 1,55% съответно до 570 лв. и 2280 лв. За сравнение на годишна база през септември 2014 г. издръжката отчете спад от 0,2%, а спрямо април-юни - покачване с 0,2%.

 Нарастването на монополните цени е силно обезпокоително, те трудно може да бъдат понесени от населението без адекватни промени в доходите, смятат синдикалните експерти. Енергийните разходи са основно перо в харчовете на домакинствата с ниски доходи и за да си плащат сметките, те ще трябва да свият потреблението си за здравеопазване, образование, транспорт и свободно време, коментира Виолета Иванова от ИССИ.

 КНСБ предлага да бъде въведено ново тарифно отчитане - който харчи повече ток, да го плаща по-скъпо, а по-малкото потребление да се стимулира с по-ниска цена на еленергията.

 Синдикалистите са категорични, че сега съществуващата система на енергийни помощи е недостатъчна, за да се посрещнат ударите на новото повишение на цената на тока. Хората, получили такава помощ за отоплителния сезон 2013/2014 г., са 251 876 души. По сметките на синдиката това са едва 16% от живеещите под линията на бедност у нас.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия