Йордан Христосков: Догодина пенсиите може да се увеличат с 2,4%

Социалният министър опроверга твърденията, че няма да има увеличение на пенсиите

Има вариант за увеличение на пенсиите догодина от 2,4%. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на заключителна пресконференция в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. „Искам да опровергая един слух, че няма да има увеличение на пенсиите. Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%”, заяви Йордан Христосков. Той обясни още, че следващото правителство има два приоритета свързани с осигуряване, а именно условията, при които ще се осигуряват хората от първа и втора категория и от къде ще се плащат парите им. Христосков поясни, че вече са заложени два работещи проекта за следващото правителство и то само трябва да ги одобри. По думите му, плановете са съобразени с това да не бъдат прекъснати плащанията в момента.

Нашата задача беше да задържим безработицата на приемливи нива. При младежката безработица има намаление, освен това, около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост, посочи още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика. „Няма сериозна увеличение на безработицата, напротив тя се задържа на същото ниво”, заяви Иван Христосков.

„И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. Близо 3 000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а Министерски съвет гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития”, заяви Христосков.
„Наред с текущите задачи ние не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да разработим стратегии, които по-голяма част са представена на парламента. На първо място това е актуализацията на бюджета, защото без актуализация няма как да бъдат направени промените”, заяви още социалният министър.