Плъзна скарлатина, 6 заразени за седмица

Петима са пипнали варицела

Опасната шарка скарлатина отново плъзна в Бургас. Краят на октомври е обичайният период, в който вирусът се активизира. Само за последната седмица заразените със скарлатина са шестима. Още толкова болни са регистрирани предходната седмица. Заболяването е силно заразно и много опасно. Болните задължително трябва да бъдат под карантина поне две седмици.
Скарлатината се характеризира с висока температура,типичен обрив и ангина.
Инкубационния (скрития) период на заболяването е от 1 до 12 дни,средно 3-5 дни.Обикновено заболяването започа с висока температура и болки в гърлото.До 24 часа след това се появява обрив,като обикновено започва зад ушите,a по лицето се появява дифузно зачервяване по бузите и бледост около устата под формата на триъгълник (триъгълник на Филатов) .След това се появява дребно-петнист обрив по гърдите,гърба и особено по свивките на лактите,мишниците и слабините където се появяват червени линии в сгъвните повърхности.
Лечението на Скарлатината е много ефективно,след откриването на Пеницилина към който стрептококът е все по-малко чувствителен.В днешно време се употребяват антибиотици от групата на пеницилиновите и цефалоспорините Аугментин,Зинат,Цек,Биодроксил,Ксимебак подходящи за лечение в домашни условия,като се провежда 10-дневен курс на лечение в комбинация с витамини и противоалергично лекарство.
Освен скарлатина, има повишена заболеваемост и от варицела. Този вид шарка също е силно заразен. Петима са регистрирани в РЗИ през последната седмица, а предходната – други осем души.