Кметът на Поморие:„Държавата показа, че града ни е важен“

Туризъм

03-11-2014, 13:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят кой да чисти община Поморие

„Държавата показа, че Поморие е важен град“ – това каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев по време на общественото обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, което се проведе на 31 октомври 2014 г., в читалище „Просвета 1888“.

Той уточни, че Поморие остава в групата на градовете от ІV ниво, които ще бъдат допустими за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ през периода 2014 – 2020 г. „ИПГВР ще бъде стратегически документ и независимо от политическата ситуация, администрацията ще се съобразява с него. Той дава основните насоки за развитие на града в един средносрочен план, но само с активността на местната общност, ще може да бъде постигната визията за развитие” – добави кметът.

ИПГВР цели да продължи да развива Поморие като модерен европейски град, предоставящ добри условия за туризъм и бизнес, образование и развитие на населението, чрез устойчива и интегрирана урбанистична политика за зелена градска среда и защитено природно и културно наследство. Велосипедни мрежи, изграждане на нови улици, паркинги и паркови пространства са част от амбициозните проекти, чрез които ще се промени облика на един от най - известните морски и спа курорти в България. По време на обсъждането бе подкрепено предложението на консултантите от Обединение „Вамос и Съни“ , за разработване на единен проект за дизайн на градската среда. 
Той ще подпомогне желанието на администрацията и на местните хора, градът да съхрани специфичния си облик и невероятната атмосфера. При реализиране на инвестиционни намерения не трябва да се пренебрегва археологията е категоричната воля на местните хора. Експонирането на артефакти, съществуващи и новооткрити, ще допринесе за идентичността на града и за опазване на културно – историческото наследство.