Бургаският митничар Димитър Колев, шеф на "Лесово" задържан като тартор на престъпна група

7 души са с обвинения за подкупите на пункта

7 души са с обвинения по случая с ГКПП Лесово. Димитър Колев, началник на митнически пункт "Лесово", е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, дейността на която е получаване на подкупи. Той е задържан за 72 часа. Вероятно ще има и още обвиняеми, съобщи Блиц.

„Операцията започна в избран от нас момент, когато единият началник смяна предаде на началника на митницата плик с пари. Към момента сме повдигнали обвинения на седем лица”, заяви зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че Димитър Колев началник на пункт Лесово е обвинен по член 321 от НПК – за ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), дейността на която е събиране на подкупи. Той е задържан за 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Чавдар Дюлгеров, началник смяна „Г” е задържан за 72 часа. На него са повдигнати обвинения за участие в ОПГ. Геогри Ванев, началник смяна „Б” е задържан за 72 часа. На него също му е повдигнато обвинение, като член на ОПГ. Димитър Шопов, зам.-началник на смяна „Б”, Юрий Козницов, митнически инспектор от смяна „Г”, задържан за 72 часа, Илия Илиев, зам.-началник на смяна В, парична гаранция от 2000 лв. и последният към момента обвиняем е Йоалита Бозукова, експерт „Приходи и такси” – тя е с парична гаранция в размер на 1000 лв.

Заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, обясни, че с тези лица не се изчерпват всички, на които ще им бъде повдигнато обвинение. По думите му към момента са разпитани 14 свидетели, от които и чуждестранни. Сред разпитаните има и служители на пункта, които разказват детайли от корупционната схема

В безпрецедентна акция агенти на ДАНС задържаха вчера целия състав на 2 митнически смени на КГПП "Лесово" - общо 32-ма души. По-късно агентите, обискираха общо над 100 къщи, апартаменти и офиси, като откриха равностойността на десетки хиляди лева в евро, долари и турски лири. Маскираните служители на агенцията нахлули в ГКПП "Лесово" около 23,30 ч и задържали 16-те митничари от нощната смяна. Няколко часа по-късно били задържани и 16-те митничари от първата смяна, която свършила работа около 20 ч. След като митничарите били прибрани на топло, агентите от ДАНС претърсили общо над 100 къщи, апартаменти и офиси в Бургас, Елхово, Ямбол и Свиленград, уточниха вчера източници от Върховна касационна прокуратура. Служебните помещения на митничарите пък бяха заключени, а третата смяна, която дошла в 8 часа вчера сутринта, била върната вкъщи. Така митническият пункт остана затворен, а опашката от тирове се изви на повече от 8 км от двете страни на границата Лесово - Хамзабейли.

При операцията на ДАНС и Върховната касационна прокуратура се разследва схема за изнудване на превозвачи и пътници, в която са замесени много митничари. Проверява се обаче и трафик на хора, са съобщили за "Стандарт"източници от държавното обвинение. Според непотвърдена информация при арестите на митничарите в джобовете на цивилните им дрехи са открити общо около 10 000 евро.