Съдебният изпълнител Тодор Маврудиев пледира "невинен"

Той е подсъдим за престъпление по служба

 

Частният съдебен изпълнител Тодор Маврудиев, който е обвинен в престъпление по служба пледира "невинен" апелативния съд. Защитникът му поиска той да бъде оправдан или делото да бъде върнато. Съдът изслуша днес пледоариите на страните и обяви за решаване ВНОХД 88/2014 г., което е образувано по жалба на подсъдимия Тодор Мавродиев срещу присъда на Окръжен съд – Бургас. На 30.10.2014 г. първоинстанционният съд го е признал за виновен в това, че на 08.07.2011 г. в гр. Бургас, в качеството на длъжностно лице, изпълняващо публични функции и заемащо отговорно служебно положение – частен съдебен изпълнител, при оценка на недвижим имот по изпълнително дело, образувано въз основа на издаден изпълнителен лист по частно гражданско дело на Районен съд - Бургас, е нарушил служебните си задължения, като не назначил служебно вещо лице със съответната оценителска правоспособност и специални знания в областта на ценообразуването, изготвил „постановление за определяне на начална тръжна цена на недвижим имот от 42 120 лева, при експертна пазарна стойност от 171 100 лева на недвижим имот обявен за публична продан – еднофамилна триетажна жилищна сграда в гр.Черноморец, област Бургаска, с цел да набави облага за взискателя по същото дело (на 16.08.2011 г. го обявил за единствен наддавач и купувач и на 24.08.2011 г. му възложил имота), и от това са могли да настъпят немаловажни имуществени вредни последици за солидарните длъжници и собственици на имота в размер на 86 205 лева, представляващи разликата между 75 на сто от експертната пазарна стойност и началната продажна цена. Окръжен съд – Бургас е наложил на Марводиев наказание 2 лишаване от свобода, като е отложил изпълнението му с 4 години изпитателен срок.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира да бъде потвърдена първоинстанционната присъда като законосъобразна правилна. Според него събраните по делото доказателства показвали, че подсъдимият е водел изпълнителното дело във вреда на длъжниците и в полза на определения от него купувач на имота. Това станало като Мавродиев не ползвал лицензиран експерт за изготвяне на оценка на имота. Той сам бил определил началната продажна цена под размера на задължението на длъжника. Подсъдимият бил дисквалифицирал друг кандидат, който предложил по-висока цена. Прокурорът намира определеното на Мавродиев наказание за справедливо.
Защитникът поиска въззивният съд да отмени присъдата и да върне делото за ново разглеждане от Окръжен съд - Бургас или да постанови нова, с която да оправдае подзащитния му. Пълномощникът твърди, че първоинстанционният съд е допуснал процесуални нарушения като не посочил в мотивите си, защо отхвърля защитната позиция, че законът не вменява на съдебния изпълнител задължение да ползва експертна оценка при определяне на тръжната цена на имота. Съдът не обосновал защо от действията на частния съдебен изпълнител можели да настъпят вредни последици.
Мавродиев и неговият защитник твърдят, че не е извършил престъпление. В неговата компетентност и отговорност било определянето на продажната цена на имота. Дисквалифицираният кандидат не можело да бъде обявен за купувач, защото не се бил явил на търга, за да подпише протокола, ако бъде обявен за купувач. С тези аргументи Мавродиев помоли да бъде оправдан.
Апелативен съд – Бургас трябва да обяви делото за решаване.