Пробутват ни оцетна киселина вместо оцет!

Основните нарушения са свързани с етикетирането

През последните седмици хиляди бутилки с оцет са изтеглени от търговската мрежа, защото не отговаряли на изискванията. Основните нарушения са свързани с етикетирането.

Според експерти от агенцията по храните оцетът, който е менте, всъщност не е истински оцет, а така наречената оцетна киселина Е-260, която в големи количества може да бъде вредна.
Наличието й в голяма част от оцетните продукти на пазара, обаче е спестено на етикетите и така зимнината  може да отиде директно в кофата за боклук.

„Туршията или продуктът, който ще се прави с тази оцетно-кисела подправка, може би няма да се получи, защото това реално не е оцет. Ако сложим от тази оцетно-кисела подправка, туршията ще омекне”, обясни д-р Георги Томов, от областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, цитиран от Нова телевизия. Съветът към потребителите е да се използва натуралният оцет, който е получен чрез ферментация, а ако имат съмнения за качеството, да изпратят сигнал  до агенцията за безопасност на храните.