Близнашки: Не сме нарушили Закона за държавния бюджет

Над 80% от средствата за централната администрация били изхарчени

Не сме нарушили Закона за държавния бюджет. Това заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по време на блиц контрол в парламента, предаде „Фокус”.

„Заварихме изцяло изпразнен фонда за бедствията и авариите. Бюджетът на централната администрация беше значително орязан и намалени с повече от 20% в резултат на съкращения”, заяви Близнашки като подчерта, че последните 5% от съкращенията са били свързани с попълване на бюджета на НЗОК. 

„Заварихме бюджет, който беше изхарчен – над 80% от средствата за централната администрация бяха изхарчени. Актуализацията на бюджета беше крайно необходима”, обясни Близнашки.

„Може само да се съжалява, че миналото НС не подкрепи актуализацията на бюджета”, коментира Близнашки.

„Предлагаме актуализация, която е неизбежна. Ваша е ролята като народни представители да решите какви да бъдат размерите”, каза още Георги Близнашки.

„Надявам се да си дадете сметка за изключително тежкото наследство, което получихме от правителството на Пламен Орешарски. Актуализацията на бюджета да бъде първа точка от дневния ред на НС, за да могат да се намерят решения на всички останали проблеми”, обяви Близнашки.

„Никакви сериозни злоупотреби не са направени от служебното правителство”, категоричен бе премиерът в парламента на въпрос на Мая Манолова от БСП лява България във връзка с обществените поръчки, направени от служебния кабинет.

„Разходите са необходими и те са предвидени по съответни програми. Не може да ме притесните с никакви внушения за евентуални злоупотреби, защото много добре си давам сметка колко трудно беше да се решават множество конкретни въпроси с недоразплатени средства от любимото ви правителство на Пламен Орешарски”, заяви Близнашки, обръщайки се към Мая Манолова.

По думите му става дума за огромни неразплатени средства от предходното правителство, а служебното е работило при много строг режим на икономия. „До последно сме претегляли кои необходими средства в каква посока да ги насочим”, посочи Близнашки.