Росен Плевнелиев: Българският народ не иска нови избори

Навлизаме в решителни часове, които са важни за България, заяви президентът

Вярвам, че българският народ не иска нови избори, а иска лидерство и стабилно управление. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев след връчване на мандата за съставяне на правителство на лидерa на ПП ГЕРБ, Бойко Борисов в Гербова зала на Президентството, предаде „Фокус”. „Навлизаме в следващи решителни часове и дни, които са важни за България. Това са дни на компромиси и на лидерство. Ще стане ясно дали декларацията на политическите партии за ново по-високо ниво на стабилност, за ясно разпознаване на гласа на народа, на вота от последните парламентарни избори, ще бъдат облечени в конкретно съдържание”, каза президентът.

Той отправи и апел към всички парламентарно представени политически сили, да работят за това.
„В рамките на проведените консултации, всички декларираха тук, че не искат нови избори. Всички декларираха готовността си да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислени национални приоритети. Всички са „За” енергийната ефективност, която да обхване милиони български семейства. Всички са „За” проекта „Южен поток” да се строи, но по европейските правила. Всички са „За” достойното управление на еврофондовете. Всички са „За” балансираното регионално развитие”, добави президентът Плевнелиев и уточни, че този списък е много дълъг.

„В последните дни в президентската институция аз установих с моя екип, че има поле за тематично и широко политическо съгласие”, каза още държавният глава. Президентът посочи, че в следващите часове и дни ще се види, дали е само декларирано или е постигнато, и на практика то.
„България има нужда от по-високо ниво на стабилност. Надявам се, гласът на разума и на отговорните политики да надделее. Поставиха се основите за това. Имаме нужда от нови коалиционни политики, както и да си дадем сметка, че в следващите десетки години няма да има абсолютно мнозинство, което означава коалиции, съгласие на принципна основа. Можем днес да направим нещо историческо и да поставим началото на това. Коалиция не е мръсна дума, напротив, тя е част от всяка демократична процедура и държава”, допълни президентът.