Румен Петков: Утре решаваме дали да подкрепим правителството

За АБВ преговорите не са приключили още, смята Ивайло Калфин

Докато не мине националният съвет на АБВ, партията на Георги Първанов няма да даде категоричен отговор застава ли зад втори кабинет „Борисов" и ще имат ли пост.

Поне такава заявка даде Румен Петков, който отказа да каже категорично дали ГРЕБ искат Ивайло Калфин за социален министър.

Петков излезе сам от стаята, в която текат четиристранни преговори - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, оставяйки вътре Ивайло Калфин.

Ексвътрешният министър призова медиите - нека говорим, след като приключат преговорите, в отговор на въпроса дали Калфин ще е министър в кабинета на ГЕРБ.

Пленумът на АБВ ще е утре от 14 часа, така че едва след това Борисов ще знае има ли подкрепата на Първанов или не.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок няма да участваме, категоричен бе Калфин. „По програмната декларация обсъждахме всички текстове. По голяма част от тях има голям напредък. Все още има въпроси за нас, свързани с данъчната политика, които не бихме могли да затворим и да се съгласим. По-късно ще се съберем и ще погледнем още веднъж текста“, заяви Калфин. По думите му, за АБВ преговорите все още не са приключили. 

„Трябва да вземем политическо решение дали си припознаваме останалите приоритети в програмата. Не сме обсъждали покани за министерски постове. Основните ни въпроси са свързани с данъчната политика. Ако намерим приоритетите си в програмата, тогава бихме участвали в правителството. Ако участваме, няма да подпишем коалиционното споразумение, а програмата“, каза още Ивайло Калфин.