Правят сайт за превенция на престъпления срещу и от деца

Професионалната гимназия по електротехника и автоматика – София спечели конкурса за изработване на сайта

Ученици от столична гимназия ще изработят интернет сайт за превенция на престъпления срещу и от деца, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Професионалната гимназия по електротехника и автоматика – София спечели конкурс за изработване на интернет сайт за превенция на престъпления срещу и от деца, съобщават от Главна дирекция „Криминална полиция“.

Съревнованието е проведено в рамките на проект „Подобряване закрилата на детето и превенция на детската престъпност”, финансиран по Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Бенефициент по проекта е ГДКП.

Училищният конкурс е обявен на 19 юни т.г. от Министерството на образованието - партньор на главната дирекция. Специална комисия в ГДКП е взела решение да определи представения от ПГЕА за победител.

Целта на сайта е да предостави на децата знания за техните права и задължения, основни правила за лична безопасност и държание, модели на поведение в случаи, когато те самите или техни познати са в риск или са станали жертва на престъпление или противоправно деяние.

В него ще бъдат публикувани координати на компетентни служби, към които подрастващите ще могат да се обръщат с въпроси, или когато имат нужда от съвет или помощ. В сайта ще има и полезна информация за родителите, свързана с това как да гарантират сигурна среда в процеса на отглеждане и възпитаване на децата си. Предвижда се да бъде публикувана и достъпна, полезна и актуална информация на специалистите, работещи с деца.

Като награда за успешно разработения проект, Професионалната гимназия по електротехника и автоматика ще получи компютър, уведомяват от ГДКП.