АБВ настоява да се свали имунитета на депутати

Освен това народните представители трябва да подпишат Етичен кодекс, искат от партията на Първанов

АБВ предлага депутатите да подпишат Етичен кодекс, а освен това да бъдат задължени да обявят на страницата си в интернет информация за графика на срещите си с избиратели, своите изказвания, заявени позиции, предложения и становища по законопроекти, както и имената на сътрудниците, телефон и адрес на електронна поща за връзка. Сред предложенията на АБВ е и да отпадне имунитетът на народните представители.

Етичният кодекс трябва да е неразделна част от правилника на парламента,а контролът върху него да се осъществява от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. 

Предложенията на АБВ се отнасят до три отделни глави в правилника - комисиите на НС, сесиите и заседанията на НС и народните представители.

Сред част от проекта в главата от правилника на НС, която се отнася до парламентарните комисии, ПГ АБВ предлага Комисията по труда и социалната политика да бъде променена в Комисия по труда, социална политика и демографски въпроси; да бъдат обединени Комисията по отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред; Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения да се промени на Комисия за защита на потребителите; ограничаване на монополите и взаимодействие с гражданските организации и движения. 

АБВ предлага също да бъде създадена Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, на мястото на двете ресорни комисии и да се обособи самостоятелна Комисия по вероизповеданията, ако има необходимост от такава, да се добави и създаде нова Комисия по бюджетен контрол и към дейността й да се добави „Комисията за бюджетен контрол разглежда докладите на Сметната палата и може да иска информация за изпълнението на направените от сметната палата препоръки“.

В проекта си, партията на президента Георги Първанов предлага също да се даде възможност на народните представители да участват в три постоянни комисии (сегашният правилник позволява участие в две комисии), както и да останат закрити заседанията само на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС и достъпа до данните по ЗЕС.

В главата от правилника, която се отнася до сесиите и заседанията на парламента, част от предложенията са заседанията да се излъчват и от парламентарен телевизионен канал, а сигналът да се предоставя за свободно и безплатно ползване.

Сред предложенията е времето за обсъждане на точки от дневния ред да се промени на 10/20 минути (регламентът сега предвижда обсъждане не по-малко от 15 и не повече от 30 минути), народният представител има право на обяснение на своя отрицателен вот в края на пленарното заседание /чл. 56(2)/. В частта, която се отнася до гласуването на народните представители, АБВ предлага то да става в специален блок от парламентарно време, например в 11:30 часа, като се отделя от обсъжданията по същество, както и присъствието на всички народни представители по време на гласуването да е задължително.