БСП пред фалит

Червените дължат пари на банка, партньори, за лизинг и заплати

БСП е пред фалит, разкриха от “Позитано” 20. Заради двойно намалената субсидия и големите задължения на партията в соццентралата подготвят сериозно орязване на разходите. Лидерът Михаил Миков лично се е заел със сметките и вече се е хванал за главата какви икономии и откъде да направи, разкри 24chasa.bg.

Основната издръжка на БСП е от държавната субсидия, която след срива ѝ на изборите вече е наполовина от досегашната. Новият ѝ размер е около 5 млн. лв.

От тази сума обаче БСП трябва да даде 1,5 млн. лв. на коалиционните си партньори, които са 13, макар общо да имат само 1 депутат. Финансовите отношения бяха регламентирани още с подписването на договора за коалицията и много от формациите тогава дадоха знак, че не претендират за избираеми места в листите, но искат част от субсидията.

Така за БСП остават 3,5 млн. лв. годишно от нея. Те са абсолютно недостатъчни да покрият разходите дори на централата, а догодина предстоят и местни избори, коментираха запознати.

Около 380 хил. лева е в момента издръжката на “Позитано” 20. На щат там се водят 137 души, а заедно със счетоводителките и секретарите по места, на които също се плаща от централата, бройката скача над 200 души. Средните заплати са под 1000 лв., но членове на Изпълнителното бюро вземат и над 2000 лв.

Стартът за икономии бе даден преди седмица, когато Националният съвет одобри първоначалното орязване на щата с 11 души, а 30-те счетоводителки минаха на 4-часов работен ден. Предстои Миков да предложи нова структура на централата, която да намали апарата наполовина.

Около 800 хил. лв. пък има да доплаща БСП по взетия кредит от 2 млн. лв. за изборите м.г. В края на годината изтича и двугодишният лизинг за 13-те шкоди, купени от “Позитано” 20. В момента Миков преглеждал договорите им, за да прецени дали някоя от колите може да бъде върната.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен