Декларация за общо управление се очаква да подпишат ГЕРБ, РБ и ПФ

АБВ вероятно също ще подкрепят бъдещото правителство

Очаква се днес ГЕРБ да подпишат с "Реформаторския блок" и "Патриотичния фронт" програмна декларация за общо управление. АБВ вероятно също ще подкрепят бъдещото правителство.

След продължили до късно в сряда разговори в парламента, ГЕРБ и "Реформаторският блок" се договориха с "Патриотичния фронт" за необходимата подкрепа, съобщава БНР. Това се случи на фона на отправените критики от ЕНП към ГЕРБ за сътрудничество с определената като националистическа формация на Валери Симеонов.

След общи разговори Томислав Дончев заяви, че програмната декларация може да бъде подкрепена от три, дори четири политически сили. Четвъртата сила е АБВ, с която също имаше разговори, но лидерите й заявиха, че първо ще обсъдят предложенията на Националния им съвет. Председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин заяви, че формацията няма да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ и "Реформаторския блок", ако участва в управлението и допълни, че очаква отделно споразумение, което се отнася до АБВ.

Валери Симеонов от "Патриотичния фронт" определи начина на водене на консултациите за подкрепа на програмата като "уникална форма за България" и изрази надежда, че голяма част от точките в програмната декларация ще бъдат изпълнени.

Радан Кънев от реформаторите пък смята, че е налице достатъчно съгласие за формиране правителство и за достатъчна подкрепа в парламента. Подписването на декларацията слага край на продължилите месец опити на мандатоносителя ГЕРБ да търси подкрепа, за да реализира вече връчения от президента мандат.

От ръководството на АБВ обявиха, че дадат пресконференция в ранния следобед. От нея се очаква да стане окончателно ясно дали формацията ще подкрепи правителството на ГЕРБ и "Реформаторския блок".

По-рано лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов обяви, че днес или ще представи списък с бъдещите министри или ще върне връчения му от президента мандат за формиране на кабинет.