Африкански сом вместо шаран за Никулден

Въдят го и у нас в акваферми и е по-евтин от пъстървата

Никулденският шаран ще е сом, и то африкански, тази година. Не точно от Черния континент, а най-вероятно от Пазарджишко. Мустакатата риба - нашенска и внос предимно от Турция, постепенно измества прословутите шарани.

Потребители, склонни да нарушат традицията и да заложат на по-модерна риба, „кълват" на африканските сомове. Още повече че поради заливането на пазара с тях, цената им е като на шараните или само с лев-два по-висока. Но пък са по-евтини от пъстървите, които от години също си съперничат с шарана на Никулден. Всъщност тези три вида риба са събратя по начин на отглеждане - в развъдници.

 Аквафермите у нас нашумяха и се множат заради еврофинансирането. Най-много пари с приоритет получават големите с годишен капацитет над 100 тона продукция.

 Доскоро фермите бълваха главно представители на семейство Шаранови и семейство Пъстървови. През последните години обаче видовете се обогатяват, като се оказва, че африканският сом се вклинява в челната тройка най-вече заради цената си. Ценителите на хубавата риба пък съжаляват, че все още делът на нашенски видове - например бяла риба и костур, е незначителен.

 Африканският сом е предпочитан от рибовъдите - най-голямата ферма е в Пазарджишко, най-вече заради бързото му „угояване". За около четири месеца бебето рибка стига докъм 2 кг и е готова за магазина. Според производителите й ценното за консуматора е не само ниската цена, а и че не миришела на тиня. Африканецът се отглеждал при затворен цикъл - в една и съща вода, която обаче минава за химическо пречистване и се връща отново в „басейна". Така нямало лош дъх като при шараните от развъдниците, а и на свободните им събратя, които са си блатни риби.

 Според кулинари обаче африканският сом дава много фира - кости, кожа, перки - доста повече от пъстървата и дори от шарана. И по тази причина за предпочитане е да се купува и готви филе, чиято цена обаче е над 15 лв. за килограм,  пише vsekiden.bg. Именно заради това на заклетите традиционалисти африкански сом не се препоръчва. Той може да се готви с орехи и всичко останало, но не е подходящ за пълнене - прочутия начин на приготвяне на никулденския шаран. Но пък обезкостеният африканец може да се подреди на филенца в тавата, да се залее с плънката с орехи и така да мине през фурната, съветват вече сменилите шарана със сом.