Щонов: Без допълнителни мерки НЕК ще фалира

Всяка година ще се генерира дефицит от 620 милиона лева, алармира министърът

Ако не се предприемат допълнителни мерки, всяка година ще се генерира дефицит от 620 милиона лева, което ще доведе до фалит на НЕК. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при представяне на отчет за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет, предаде „Фокус”.

„Енергийният сектор беше в кризисна ситуация. Положихме усилия да стабилизираме сектора и поставихме стабилни основи за устойчиво развитие. Текущият дефицит в НЕК до 30 юни е 1,5 милиарда лева, а занапред всяка година ще се трупа. Ако не се предприемат допълнителни мерки, всяка година ще се генерира дефицит от 620 милиона лева, което ще доведе до фалит на НЕК”, подчерта Щонов. 

По неговите думи загубите на ел. енергия в момента се покриват изцяло от АЕЦ „Козлодуй” – над 30 лева на мегаватчаса. „АЕЦ субсидира целия сектор. Една от мерките е цената да отиде на пазарно ниво”, обясни той. Друга мярка за подобряване на сектора е увеличение на износа на електроенергия. 

Според Васил Щонов през първите 6 месеца на 2014 г. разходите в АЕЦ „Козлодуй” са се увеличили със 70 милиона лева. 

„Изготвихме промени в Закона за енергетиката и очакваме да бъдат приети. Те предвиждат два подсъстава на ДКЕВР – енергиен и воден и подобряване на работата на регулатора”, добави министърът. 

Друг приоритет в сектор „Енергетика” е бил удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Министърът определи това като едно от най-важните действия, които е трябвало да бъдат взети още преди години. 

„С мое решение беше спряно строителството на проекта „Южен поток” и всички договори. Важните елементи са два – проектът да бъде приведен в съответствие с европейското право, а не по измислен начин с промени в нашите закони, за да угодим на една или друга страна, и уговаряне на условия на транзитни такси, които да осигурят максимални ползи за България”, подчерта Васил Щонов. 

По думите му газовите връзки са изключително важни за диверсификация на доставките на газ за България. „С Румъния е доста важна, докато не беше спряна работата там преди да дойдем. Ускорихме тази процедура и се надяваме догодина работата по нея да заработи. По отношение на връзките с Гърция и Турция се очаква поне една от тях да заработи през 2016 г.”, добави министърът.