Менда Стоянова: Случаят КТБ ще се решава още много години

С отнемането на лиценза, БНБ прехвърли отговорността върху държавата и правителството

Случаят КТБ ще има да се решава още много години. Това каза след закрито заседание на бюджетната комисия народният представител и председател на временната бюджетната Менда Стоянова от ГЕРБ, предаде „Фокус“.

На въпрос колко ще струва на икономиката отнемането на лиценза на КТБ Менда Стоянова отговори, че това тепърва ще предстои да се разбере. „Няма анализ засега, така че не мога да отговоря на този въпрос. При всички случаи обаче, още следващата година ще има отрицателен ефект в икономиката. Смятам, че случаят КТБ е относително изолиран. Банката няма такава голяма връзка. Освен имиджово и въпрос на доверие, едва ли други отрицателни ефекти от отнемането на лиценза пряко ще има“, обясни Стоянова. 

По думите й, финансовият министър днес е изразил едно сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ в месеците, през които нямаше Народно събрание. 

„Днес с отнемането на лиценза, БНБ прехвърли топката от своята градина в тази на държавата и правителството. Колкото до оставката на г-н Искров, аз съм имала случаи да заявя, че парламентът няма правомощия да поиска оставката му. Няма основания по закон да го направи, а ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна. Нямаме на лице оставка, за да търсим нов човек на неговото място“, каза още Менда Стоянова.