Фандъкова: Вторият приют за кучета в Горни Богров е почти готов

От 2007 година кучетата са намалели с над 55%, похвали се столичният кмет

Вече сме на финала на втория етап от изграждането на приюта за бездомни кучета в с. Горни Богров с капацитет близо 1100 места. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на приюта в с. Горни Богров, предаде „Фокус”.

По думите на Фандъкова след причключването на първия етап от приюта са били осигурени места за 1000 кучета, като вече са настанени 839. Тя припомни, че през 2012 година Столичният общинският съвет е приел новата програма за овладяване на популацията на бездомни кучета и са започнали да работят по всяка една от мерките в нея и посочи, че сред тях са изграждане на приюти, прибиране на агресивни кучета и разваляне на глутниците.

"Усилията през тези 2 години дадоха резултат. Миналата година при преброяването се установи, че от 2007 година до миналата година кучетата са намалели с над 55%. Това е ефектът, който беше очакван“, посочи още Фандъкова. По думите й в тази сфера трябва да се работи последователно, да се инвестира и да се осъществи много сериозен контрол.

„В момента изграждаме и общинска ветеринарна клиника и кастрационен кабинет в кв."Връбница". До края на годината строителните дейности ще бъдат готови и следващата година, след като се оборудва, ще може да се започне работа“, добави още Фандъкова.
„В момента в приюта в Кремиковци работят 12 души, има 1 ветеринарен лекар, един ветеринарен техник и управител. Ще бъдат назначени още около 10 работници. За жителите на Кремиковци това е и възможност за работа, което никак не е без значение. Тези инвестиции, които Столична община прави, не само решават проблеми, но създават и условия за работа“, каза още Йорданка Фандъкова.