Всеки трети нашенец с мозъчно заболяване

Около 57% от населението у нас е с депресия, тревожност и ментални проблеми

Всеки трети българин има мозъчно заболяване. Между 47% и 57% от населението у нас е с депресия, тревожност и ментални проблеми. Статистиката представиха специалисти в рамките на Първия симпозиум на Европейски мозъчен съвет в България.

У нас има неравнопоставеност между значимостта на мозъчните заболявания и реалното финансиране, което се осигурява за лечението им. Това е категоричното мнение на началника на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов" проф. Николай Габровски, цитиран от Дарик.

По думите на специалиста едно леко главоболие може да бъде признак на обикновена настинка, но в някои случаи може да бъде признак на начеващ по-сериозен процес.
Проф. Габровски съветва хората да имат добър контакт с лекарите си и при необходимост да търсят помощ. По негови наблюдения много от пациентите чакат последния момент и избягват да отидат на лекар. Проф. Николай Габровски коментира, че това е свързано с един нормален страх, който всеки от нас има от физическата болка, от дискомфорта, но не трябва да се забравя, че съвременната медицина може да бъде изключително полезна в много случаи особено, когато заболяването бъде установено на време.

Проф. Габровски е категоричен, че обществото трябва да е с повишено внимание към тези заболявания. Той изрази надежда то да стане по-толерантно към пациенти с подобни заболявания, така че те да не се чувстват изолирани.

„Държавата безспорно в момента има функционираща структура, която осигурява едно разумно лечение. Безспорно има едни пробойни, едни дупки, които трябва да бъдат запълнени. Те са свързани както с драстичното съфинансиране на някои пътеки, така и с липата на заплащане на някои устройства, които ни служат по времето на операции или други манипулации", обясни специалистът.