8 кубика дърва за огрев едва не погребаха 20 деца във Вардим

Заради инцидента областният управител е поставил ултиматум на пътната агенция

Страховит инцидент се случил на пътя в свищовското село Вардим, който доби печална известност с огромните си дупки. Най-лошото можеше да сполети близо 20 местни деца на възраст от 7 до 10 години, ако не бяха късметът и бързите реакции на автобусен шофьор. Седмица след инцидента, това още е най-обсъжданата тема, която продължава да всява ужас сред местните, разказа пред Velikotarnovoutre кметът Сенка Добрева.

В деня на страховитата случка валял проливен дъжд. Училищен автобус прибирал деца от Вардим, които учат в свищовското училище „Дим. Благоев“. Точно при конфликтния пътен участък, срещу 20-местното возило изскочил огромен ТИР, който пътувал в посока Свищов. Машината била натоварена с дърва за огрев. Докато двете превозни средства се разминават, при една от маневрите край зейналите дупки, ТИР-ът се наклонил. Тежестта на товара му си казала думата и камионът започнал да се олюлява. 8 кубика от превозваните дърва се сгромолясали върху платното и банкета. Истинско чудо е, че стотиците тежки цепеници не са премазали автобуса и малките пътници в него, категорични са свидетели.

Разхвърчалите се дърва обаче предизвикали друга критична ситуация – скъсала се кормилната уредба на училищния автобус. Само хладнокръвието на шофьора е причината да бъде овладяна тази опасност, стоварила се за секунди. Докато водачът правел опити да спре големия автомобил, децата паднали едно върху друго, буквално на камара. За щастие никое от тях не е пострадало сериозно. Само с уплаха са се разминали и двете педагожки, придружаващи малките ученици.

За тежкия инцидент е научил и областният управител проф. Георги Камарашев. Вчера той изпратил на кметицата Сенка Добрева писмо, в което я уверява, че ще направи всичко възможно, за да съдейства за спешен ремонт на разнебитената пътна отсечка, по която редовно стават тежки произшествия. По думите на Сенка Добрева, областният управител дори е поставил ултиматум на пътната агенция.

Пътят при Вардим от много време е болно място за всички местни жители. Неотдавна, при поредната си молба за ремонт, те получиха отговор, че пътят е ремонтиран. Това втрещи хората, защото ремонтът е факт само на хартия.