Трети рунд: Пак продават на търг Големи Български Мелници

Цената се срина до 438 000 евро

Трети опит за продажба на фалиралия гигант "Големи Български Мелници" тръгна в Бургас. Огромното предприятие, което е собственост на фирмата "Вайцман България" ЕООД отново е извадено на публична продан. Този път обаче цената му се срина до смешните 438 000 евро. Цената е мизерна, като се има предвид огромната производствена база и апетитните имоти на предприятието, които са разположени в Северната промишлена зона на морския град.
Предишният търг, втори по ред бе в края на месец август. Тогава мелницата бе оферирана с начална цена от 663 000 евро. Кандидат купувач обаче така и не се яви.
В пакет се продава цялата производствена база, заедно със силозите и административните офиси, както и земята под тях.
Предприятието бе обявено за първи път в края на миналата година с начална цена 860 000 евро. В момента всичко се продава точно наполовина.
Материалните активи на някогашната мелница сега събират прах, но са изключително атрактивни. Производствената база на дружеството се продава на търг заради непогасени кредити към банка. Всички кандидат-купувачи трябва да внесат депозит от 10% от първоначалната цена, за да участват в търга. Оферти се приемат до5 декември тази година.
"Големи Български Мелници" беше най-голямото предприятие за преработка на зърно и производство на брашно. Фирмата хлопна кепенци преди близо 13 години, след като бе приватизирана. Купувачът й - българо-холандската фирма "Хелиан Индустриъл Инвестмънд" не успя да запази нито производството, нито пазарите.
По онова време предприятието бе въвлечено и в криминална афера, след като стана ясно, че от складовете на Държавния резерв в Бургас са изчезнали 12 000 т зърно.